Afrika Napok

Immáron hagyományosan, a Pécsi Tudományegyetem International Seasons interkulturális programsorozat szervezésében, idén is megrendezésre került az Afrika Napok, amelynek során április 24. és 28. között számos kulturális rendezvényen, kiállításon, előadásokon és koncerteken vehettek részt az érdeklődők. Az eseménysorozat keretében, április 27-28. között zajlott a nyolcadik nemzetközi Afrika-konferencia, amelynek idei fókuszában a Covid utáni időszak afro-ázsiai – főként afrikai-kínai – kapcsolatai álltak.

Az Afrika Napokhoz kapcsolódó programok:

Élet az utak mentén” – Mindennapi afrikai valóságok 2012–2023 címmel nyílt meg Prof. Dr. Tarrósy István Afrika-kutató, egyetemi tanár első afrikai témájú egyéni kiállítása. Tarrósy István 2000-ben jutott el először Afrikába, ekkor néhány hetet töltött el Tanzániában és Egyiptomban. Meghatározó élmény volt számára a mindennapok szubszaharai és észak-afrikai valóságaiban létezni. 2000-től foglalkozik Afrikával, Afrikát kutatja, Afrikáról ír és tanít. Elsősorban szubszaharai afrikai országokat, kérdéseket, folyamatokat vizsgál terepi kutatásokkal megtámogatva. 2006 óta rendszeresen jár vissza Afrika különleges tájaira, e sokszínű, magával ragadó kontinens egymástól is oly különböző szegleteibe – oda, ahol hatalmába kerít az emberi kapcsolatok és általában az „ember–természet” együttes létezésének valami teljesen egyedi valósága. Számára ez az a közeg, amiben mindig jó „benne lenni”, ahová olyan jó visszatérni, ahonnan olyan nehéz aztán kiszakadni.

Dr. Todd H. Leedy a Floridai Egyetemről érkezett az Afrika Napokra Pécsre. Az amerikai szakértő előadása a dél-afrikai nagyvárosok kerékpárverseny-életére összpontosított, sajtóforrások segítségével rekonstruálva egy kevéssé ismert történet darabjait.

A nyolcadik Afrika-konferencia előadásai az alábbi linkeken visszanézhetők:

2023. április 27. délelőtti szekciók:

2023. április 27. délutáni szekciók:

2023. április 28.: