Tanzániai ajánlat, szafari üdüléssel Zanzibár szigetén


Serengeti Nemzeti Park Kilimandzsáró Ngorongoro Manyara-tó Nemzeti Park Arusha Pangani Zanzibár

 

A Magyarországnál tízszer nagyobb alapterületű, 60 milliós lakosságú kelet-afrikai ország számos elődünk, többek közt Teleki Sámuel, Széchenyi Zsigmond, Kittenberger Kálmán és Dr. Sáska László életében is fontos szerepet játszott. Tanzánia a vadvilág szerelmeseinek páratlan utazási célja. Sehol máshol a földön nem látható annyi gnú, zebra és antilop, mint itt. Családosoknak is ajánljuk a turisztikailag bejáratott, biztonságos, jó infrastruktúrával rendelkező ország felfedezését. Kötelező oltás nincs, az egyszeri beutazásra jogosító vízum 50 USD.

Elődeink nyomában Tanzániában: szafari üdüléssel Zanzibár szigetén – az Utazz Afrikába Utazási Irodával

1. nap: Irány Tanzánia! Városnézés Arushában
Érkezés a hajnali órákban. Rövid pihenő és reggeli után vezetett városnézés Arushában, melynek során meglátogatjuk a város főbb nevezetességeit, például a Clock Towert, mely a félutat jelzi Kairó és Fokváros között. Még ma is itt áll a szálloda, ahol egykor Széchenyi Zsigmond lakott vadászútja során. Az arushai Kulturális Örökség Központban Tanzánia 120 különböző etnikumának múltja és jelene egy helyen ismerhető meg. Dr. Sáska László híres magyar orvos sírjának megtekintése, aki 1937-ben költözött Arushába és csaknem fél évszázadot töltött itt. Végül egy helyi piac és a maszáj bazár felkeresése után továbbindulás a Manyara-tó környékére, ahová kétórás autózással érünk el. Utunk helyi falvakon és a szavannán át vezet. A szállás a Nagy Hasadékvölgy és a Manyara-tó találkozásánál található.
Szállás: Twiga Lodge / http://www.twigalodgecampsite.com/

2. nap: Találkozás maszájokkal: Mto wa Mbu
Látogatás egy maszáj faluba, biciklivel vagy szükség esetén dala dalával. Jó termőképessége miatt a környék egy kulturális olvasztótégely. Viszonylag kicsi területen él együtt számos népcsoport, egymás hagyományait tisztelve. A kisvárosban – ahol egy helyi étteremben ebédelünk – a chaggák banánsört, a makondék fafaragványokat készítenek. A környéken számos maszáj család él hagyományos sárkunyhóban, a délceg maszáj férfi ak pedig nyájaikat terelgetik. Este visszatérünk a szálláshelyre.
Szállás: Twiga Lodge

3. nap: Utazás a végtelen földre: szafari a Serengeti Nemzeti Parkban
Vadles a Serengeti Nemzeti Parkban, a világ egyik legnagyobb vadrezervátumában, amely Afrika első nemzeti parkja is egyben. A ma már szigorúan ellenőrzött terület kedvelt vadászterület volt az 1950-es évek előtt, ahol Kittenberger Kálmán is sokat időzött. A 15 ezer km2-es terület Tanzániában fekszik, a kenyai határ mentén, a Viktória-tó mellett, ahonnan mintegy 150 km-re terül szét keleti irányba. A „Serengeti” szó a maszáj nyelvből ered, jelentése: végtelen föld. A hatalmas síkságon rengeteg gnú, Thomson és Grant gazella, kaff erbivaly, zsiráf, impala és elefánt él. Különösen szép az oroszlán állomány, de láthatunk leopárdot és gepárdot is. A Serengeti több mint 500 madárfaj otthona is, például óriástúzok, strucc és kígyászkeselyű is nagy számban található a területen.
Szállás: Serengeti Heritage Luxury Camp / http://serengetiheritagecamp.com/

 

 

4. nap: Szafari és utazás a Ngorongoro Tájvédelmi Körzetbe (UNESCO Világörökség)
Reggeli, utolsó vadles a Serengeti Nemzeti Parkban, majd továbbutazás a Ngorongoro Tájvédelmi Körzetbe, a kráter közelébe, amely az UNESCO Világörökség része.
Szállás: Rhino Lodge / https://rhino.co.tz/

5. nap: „Big Five” vadles a Ngorongoro vulkanikus kráterben
A Ngorongoro-kráter Földünk egyik legnagyszerűbb természeti csodája. A kráter egy hatalmas vulkán felrobbanása és összeomlása után keletkezett körülbelül 2-3 millió évvel ezelőtt. A kaldera 610 méter mély, átmérője mintegy 20 kilométer, területe 260 km2. Jelenleg ez Földünk legnagyobb, még ép peremű vulkáni üstje, mely több mint 25.000 emlősnek szolgál otthonául. Leereszkedünk a kráter belsejében kialakult szavannára, ahol jó esélyünk van becserkészni a híres “Big Five”-ot, azaz a leopárdot, az oroszlánt, az afrikai elefántot, a kaff erbivalyt és a rendkívül veszélyeztetett fekete orrszarvút.
Szállás: Twiga Lodge

6. nap: Szafari a Manyara-tó Nemzeti Parkban
A park a Manyara-tó partja és a kelet-afrikai Rift-völgy meredek fala között található. Különlegessége a fára mászó oroszlánok látványa, akik az esernyőfákon kényelmesen pihennek. A füves tópart a nagyszámú bivaly- és elefántcsordáknak, fl amingóknak és vízilovaknak ad otthont. Délután visszatérünk Arusha környékére, ahol egy kalandos életű magyar vadász, Dr. Nagy Endre mesés birtokán szállunk meg.
Szállás: Mt. Meru Game Lodge / http://www.mtmerugamelodge.co.tz/

7. nap: Kirándulás a Kilimandzsáró alsó szakaszán
Reggeli közben asztalunktól néhány méterre zebrák, pávák, marabuk élik békés életüket, fejünk felett fekete-fehér kolobusz majmok fi gyelnek. A falakon előttünk itt járt hírességek fotográfi ái sorakoznak. A bútorok és egyéb emlékek egy immár letűnt kor csodás világát idézik. Indulás a Kilimandzsáró lábá- nál fekvő Marangu faluba. Útközben a Meru-hegy lábánál keresztezzük az 1887–88-as Teleki Sámuel vezette expedíció útvonalát, valamint Moshi városát, ahol Kittenberger Kálmánt kezelték 1904-ben, egy oroszlántámadás után. Maranguból indul egész napos túránk, a 2700 méteren található Mandara kunyhóig, amely a Kilimandzsáró csúcsára is felvezető Marangu-ösvény mentén található. Ebéd a túraösvényen. Jó időjárás esetén, innen egy rövid, intenzív emelkedő után eljuthatunk a 2760 méteren található Maundi-kráterig, ahonnan tiszta idő esetén lenyűgöző kilátás tárul szemünk elé. Bár nem megyünk fel 5310 méteres magasságig, ahová Teleki Sámuel jutott el elsőként 1887-ben, így is nagyszerű élményben lesz részünk.
Szállás: Babylon Lodge / https://babylonlodge.com/home

8. nap: Irány a szuahéli partvidék, éjszaka Panganiban
Hosszú autós utazással jutunk el Teleki Sámuel szárazföldi útjának kiindulási pontjára, Panganiba, ahonnan 1887. február 4-én indult el expedíciójára. Útközben – ahogy Teleki Sámuelnek is egykoron – lehetőségünk lesz megtekinteni az egyedi ökoszisztémával bíró Usambara-hegységet.
Szállás: Pangani Cliff s Lodge / http://panganicliffs.com/

9. nap: Történelmi túra hajózással Panganiban
Délelőtt vezetett séta Panganiban, ahol arab, szuahéli és gyarmatosítás korabeli stílusjegyekkel büszkélkedő, kissé megkopott patinájú épületeket láthatunk. A túra a város nyugati részén kezdődik. A British Overseas Management Administration (BOMA) épületéről úgy tartják, 1810-ben építették az arabok, akik élő embereket temettek az oszlopokba, abban a hitben, hogy ettől erős alap képződik. Sétánk a rabszolgapiac, az muszlim és német sírok, ősi mecsetek, hagyományos házak megtekintésével folytatódik. Megismerjük Pangani város 15. és 16. századi történelmét és kultúráját. Délután 3 órás hajókirándulás a Pangani folyón, mely a Kilimandzsáró lábánál ered. A folyó torkolatától felfelé haladva kókuszdió ültetvények és mangróvék mellett haladunk el, tarka halkapó madarat és kolobusz majmokat, kis szerencsével krokodilt, vízilovat láthatunk.

A kirándulás szép naplementével zárul a folyó felett, és frissen szedett kókuszdió levét kortyolgatva élvezhetjük a romantikus látványt.
Szállás: Pangani Cliff s Lodge

 

 

10. nap: Átkelés Zanzibárra
A reggeli órákban áthajózás Zanzibár szigetre. Becsekkolás tengerparti szállásunkba, melyet a híres magyar építész, Gaál Tibor tervezett. Délután kikapcsolódás, pihenés az Indiai-óceán partján, vagy fakultatív programlehetőségek.
Szállás: BlueBay Beach Resort & Spa***** / https://www.bluebayzanzibar.com/

 

 

11. nap: Zanzibár szigettúra: Fűszertúra, Börtön-sziget és Stone Town
Reggel látogatás a Börtön-szigetre, mely félórás hajóúttal érhető el Stone Townból. A sziget egy 100 éves börtönről kapta a nevét, érdekessége az itt található sok-sok aldabrai óriásteknős. A fűszertúra során próbára tesszük érzékszerveinket, különböző fűszerek illatával, ízével – a vaníliától kezdve a kókuszdió frissítő, lédús beléig. Helyi ebédünk, az itt termesztett zöldségekből, gyümölcsökből és fű- szerekből áll össze. Délutáni városnézés Zanzibár város történelmi részében (Stone Town). A széljárta, szűk sikátorokat róva helyi népművészeti termékeket, régiségeket, textíliát és illatos fűszereket árusító boltocskákba botlunk. A túrán felkeressük a városrész történelmi látnivalóit, a város állandóan nyüzsgő piacát, a sikátorok mívesen faragott, veretes kapuit, két katedrálisát. Freddy Mercury szülőházát is megtekintjük.
Szállás: BlueBay Beach Resort & Spa*****

12. nap: Üdülés Zanzibáron, fakultatív programlehetőségekkel
Szállás: BlueBay Beach Resort & Spa*****

13. nap: Üdülés Zanzibáron, fakultatív program
Szállás: BlueBay Beach Resort & Spa*****

14. nap: Búcsú Zanzibártól, hazautazás
Reptéri transzfer a hajnali órákban Zanzibár repülőterére. Hazautazás.