Ugandai ajánlat, a hegyi gorillák földjén


Entebbe Murchison-vízesés Hoima Kibale Nemzeti Park Erzsébet Királynő Nemzeti Park Bwindi Nemzeti Park Mburo-tó

 

A Magyarországnál két és félszer nagyobb alapterületű, 46 milliós kelet-afrikai ország kétség kívül nagyszerű nemzeti parkjairól, hegyi gorilla- és csimpánz populációiról híres. A magyar utazók számára viszont számos történelmi kapcsolódás miatt is érdeklődésre tarthat számot (ld. Sass Flóra és Samuel Baker történetét és tevékenységét). Sőt, 2019. március 4-én a MagyarAfrika Társaság kezdeményezésére a magyar parlament elnöke, Kövér László emléktáblát is avatott az Afrikában csak Hajnalcsillagként nevezett felfedező nő emlékére. Kittenberger Kálmán három ízben, 1912–14, 1925–26, majd 1928–29 táján is járt az országban, többek közt a Rwenzori-hegység körüli erdőkben vadászott a Magyar Nemzeti Múzeum számára. Széchenyi Zsigmond 1932–34 között több vadászexpedíciót vezetett a területre. Ugandai kalandjairól Elefántország című művéből tudhatunk. A Mburo-tónál található Mihingo Lodgenál Gaál Tibor építész és a Lodge társtulajdonosa, Suni Magyar emléktáblájára bukkanhatunk.

Uganda 10-12 órás utazási idővel, egy átszállással elérhető Budapestről. Nemzeti parkjai egész évben kellemes éghajlatot biztosítanak a vad- és madárvilág megfigyelésére, mégis, az utazásra legjobb időszak a január-február és június-augusztus közötti időszak. Az egyszeri belépésre jogosító vízum 50 USD, a sárgalázoltás kötelező, a malária megelőzésére szolgáló gyógyszerkészítmény szedése ajánlott. A limitált gorilla- és csimpánz-engedélyeket az utazás előtt minimum fél évvel tanácsos megvásárolni.

Elődeink nyomában Ugandában, a hegyi gorillák földjén – az Utazz Afrikába Utazási Irodával

1. nap: Irány Uganda! Ziwa Orrszarvú Menedék, Murchison-vízesés Nemzeti Park
Érkezés az entebbei repülőtérre a késő esti vagy hajnali órákban.
Transzfer a 2 Friends Resort Hotelbe / https://www.2friendshotel.com/

Reggeli után indulás a Murchison-vízesés Nemzeti Parkba. Útközben az 1998-ban létrehozott Ziwa Orrszarvú Menedéket tekintjük meg, melynek különlegessége, hogy kizárólag itt láthatunk szabadon orrszarvút Ugandában! A központban a mérsékelten fenyegetett déli szélesszájú orrszarvú 20-30 példánya 7000 védett hektáron él. A Ceratotherium Simum Simum a világ legnagyobb orrszarvúja, a hím 2300, a nőstény akár 1700 kg súlyt is elérhet!
Szállás: Pakuba Safari Lodge / http://www.pakubasafarilodge.com/

2. nap: Vadles a Murchison-vízesés
Nemzeti Parkban, hajókirándulás a Níluson Délelőtt vadles Uganda legnagyobb kiterjedésű, 1952-ben alapított parkjában, ahol számos állat megfi gyelésére nyílik lehetőség: bivaly, zsiráf, elefánt, oroszlán, leopárd, hiéna, vörös tehénantilop, bozótantilop, közönséges mocsárantilop, gyűrűsfarkú víziantilop. Délután hajókirándulás a Níluson, a hét méter széles, 43 méter magas Murchison-vízesés aljához, melyet Samuel Baker és Sass Flóra Sir Roderick Murchison geológusról neveztek el. A folyón gyakran vízilovakat és nílusi krokodilokat látni, sőt egész elefántcsordák is feltűnhetnek a folyó partján.
Szállás: Pakuba Safari Lodge

3. nap: Kirándulás az Albert-tó deltavidékére, éjszaka Hoimában
Hajókirándulás a Nílus folyón az Albert-tó deltavidékére, ugyancsak Sass Flóra és Samuel Baker nyomában. Ez a régió a madármegfi gyelők paradicsoma, 460 különböző madárfaj fi gyelhető meg itt, többek között a kócsag, kárókatona, gyurgyalag, halászsas, jégmadár és a rendkívül ritka papucscsőrű gólya is. Továbbutazás Hoimába.
Szállás: Hoima Cultural Lodge / http://www.hoimaculturalsafarilodge.com/

 

 

4. nap: Bigodi-mocsár és a „világ teteje”, éj a Kibale Nemzeti Parkban
Reggeli után indulás az 1100-1600 méter tengerszint feletti magasságban elterülő, 766 km2 kiterjedésű Kibale Nemzeti Parkba, mely 351 fafajtájával, 70 emlős és 13 főemlős fajtájával méltán érdemel fi gyelmet. Többek között közönséges csimpánzoknak, vörös kolobuszmajomnak és a ritka csuklyás cerkófnak is otthont ad. A Bigodi-mocsárnál kb. 200 madárfaj él, például az óriásturákó, de ha szerencsénk van, galléros mangábét is láthatunk. A „világ tetejeként” ismert magaslati pontról csodálatos kilátás nyílik a környékre.
Szállás: Turaco Tree Tops / https://www.turacotreetops.com/

5. nap: Csimpánzok nyomában a Kibale Nemzeti Parkban, utazás az Erzsébet Királynő Nemzeti Parkba
Valaha több mint egy millió egyed élt Afrika 25 országában, ma 170-300.000 egyedre teszik a csimpánzok számát a déli kontinens 15 országában. A legnagyobb populáció Ugandában, a Kibale Nemzeti Parkban él. Korai kelést követően a túra során a fészek reggeli elhagyásától követhetjük a csimpánzokat, akik csapatosan, 30-200 tagot számláló közösségekben élnek és tevékenykednek. Délután az Erzsébet Királynő Nemzeti Parkba utazunk tovább, amely a Kyambura és Kigezi vadvédelmi területekkel együtt Afrika egyik legváltozatosabb ökoszisztémája is egyben. Utunk során megcsodáljuk a Rwenzori-hegység csúcsait is, ahol Széchenyi Zsigmond és Kittenberger Kálmán is járt.
Szállás: Park View Safari Lodge / https://parkviewsafarilodge.com/

6. nap: Vadles az Erzsébet Királynő Nemzeti Parkban, hajózás a Kazinga-csatornán
Kora reggeli vadles. A látogatók 200 km hosszú útvonalhálózaton fi gyelhetik meg a parkban élő állatokat. Gyakran látni prédára vadászó oroszlánokat, erdei disznót, gyűrűsfarkú vízi antilop csordákat és elefántcsordákat. Délután hajózás a vízilovaktól hemzsegő Kazinga-csatornán.
Szállás: Park View Safari Lodge

7. nap: Vadles az Inshasa szektorban, utazás a Bwindi Nemzeti Parkba
Utolsó vadles az Erzsébet Királynő Nemzeti parkban az Ishasa szektorban, ahol fára mászó oroszlánok után kutatunk. Majd a Bwindi Nemzeti Park felé vesszük az irányt, mely Délnyugat Ugandában, a Nyugati-Hasadékvölgy (Albertine-hasadék) szélén található és földünk hegyi gorilla populációinak közel felének ad otthont. 346 madár- és több mint 200 pillangófaj is él a környéken.
Szállás: Mahogany Springs Lodge / http://www.mahoganysprings.com/

8. nap: Az utazás csúcspontja: találkozás a hegyi gorillákkal!
Ez a nap felejthetetlen élmény lesz! Néhány méter távolságból figyelhetjük meg a veszélyeztetett hegyi gorillák egy csoportját, és ha szerencsénk van ezüsthátú hím gorillát is láthatunk! A kb. 880 egyedből álló faj fele Ugandában, fele Ruanda és Kongó keleti erdeiben él. Mivel a családok naponta változtatják táborhelyüket, akár 2-7 órát is gyalogolnunk kell, míg megtaláljuk őket, fegyveres vadőr kíséretében. A gorillák közelében 60 percet tartózkodhatunk és számos szabályt be kell tartanunk, amelyekről a túrát megelőző nap kapunk felvilágosítást.
Szállás: Mahogany Springs Lodge

 

 

9. nap: Hajókázás, víziló- és elefántcsordák a Mburo-tónál
Reggeli után indulás Uganda legkisebb, csupán 370 km2 területű nemzeti parkjába. Útközben megálló és fotózkodás az Egyenlítőnél. Mocsarakon és trópusi esőerdős sávokon keresztül érjük el az Ankole-lapályt, ahonnan tovább megyünk a Mburo-tó Nemzeti Parkba. Délután hajókázás a tavon, ahol krokodilt, vízilovat, pelikánt, mór vízicsibét, lármás rétisast is láthatunk. Szállásunk a Gaál Tibor építész által tervezett Mihingo Lodge, melynek egyik tulajdonosa Suni Magyar. A két kiemelkedő személyről emléktáblát is elhelyeztek a Lodge területén.
Szállás: Mihingo Lodge / https://mihingo-lodge.com/

10. nap: Impalák és zebrák nyomában a Mburo-tó nemzeti parkban, visszautazás Entebbébe, hazautazás
Kora reggel utolsó vadmegfi gyelés a nemzeti parkban impalák, vízibivalyok, varacskos disznók, topi lantszarvú antilopok és zebrák közt. Ebéd után visszaindulás Entebbe városába, transzfer a repülőtérre. Hazautazás a hajnali órákban.